fbpx
28 C
Hong Kong
主頁《卓越創新企業大獎》《卓越創新企業大獎》﹕We Channel﹕ 製作人為青年搭建演藝夢舞台

《卓越創新企業大獎》﹕We Channel﹕ 製作人為青年搭建演藝夢舞台

- Advertisement -

2020年,修讀設計並電影圈出身的陳偉詩 (Denton) 有見新冠疫情影響下,有志投身演藝行業的年青人難以覓得工作,部分現有的KOL、Youtuber等更引伸經營困難。於是成立We Channel,希望運用多年的人脈結合行業知識,匯聚對電影充滿熱情的青年人,搭建舞台實現幕前或幕後演藝人的夢想。

「拍成嘅網劇或者作品,會放番上我哋自己We Channel喺YouTube個頻道﹔咁我都會拍番戲喇,咁個頻道就會由班後生自己去搞番。」Denton認為YouTube不一定只是年輕人的玩意﹕「年輕嘅,睇channel可能係求笑、開心嘅﹔年紀大嘅,就可能係求知識、回憶。」他們亦曾與知名藝人和大型電視台合作,製作短片並吸納新血。「但係我哋嘅工作就會輕鬆啲,冇咁多規限,而且我哋會提供培訓、出鏡等機會。譬如好似有位音樂老師已經半退休,佢就會幫手教唱歌咁樣。」除此以外,還有專業文憑資格的演藝老師教授戲劇知識、經驗豐富的前輩講解行業故事和前景等。

「因為我哋都有教製作,除咗諗橋段、拎機拍呢啲佢哋本身可能已經有嘅概念,透過我哋啲導演、燈光師等等再教番啲技術上嘅精要俾佢哋。」Denton笑言,「有時都有啲野好忟憎嫁,就好似明明要上山拍野,但唔記得帶卡、唔夠電咁樣。不過呢啲就需要前人去提醒,試過就會記得。」同時,他主張放手讓年青人嘗試﹕「佢哋拍片都已經有自己嘅風格,我哋會教同埋俾建議,但佢哋採唔採納我哋唔會特別去規限同干預,因為每個人嘅風格都唔同,唔係人人都受落。」

Denton希望將We Channel發展成知識型平台,「譬如試過有年青嘅編劇,佢哋寫咗個劇本,咁我哋會投資之餘,都幫手搵廣告商去拍成一個網劇。演員就由佢哋自己自編自演番。」他指出,雖然類似模式容易出現虧蝕情況,但正正因新人欠缺知名度,就更需要助他們一圓夢想。而We Channel就是集中了不同資源和人才的平台,推動年青人追演藝夢,同時延續本地演藝行業發展。

如有任何品牌、創業、商業、財經及創新科技的故事投稿、新聞稿及市場資訊,歡迎電郵至 news@biz-innovator.com ,亦透過 WhatsApp : +852 6186 0409 聯絡市場發展部的同事。

- Advertisement -
- Advertisement -

關注我們

29,038FansLike
6,553FollowersFollow
863SubscribersSubscribe

熱門文章

- Advertisement -

更多文章

- Advertisement -