fbpx
28 C
Hong Kong
主頁《卓越創新企業大獎》《卓越創新企業大獎》: 文心設計有限公司﹕精益求精 創作吸睛平面設計

《卓越創新企業大獎》: 文心設計有限公司﹕精益求精 創作吸睛平面設計

- Advertisement -

文心設計有限公司於2020年底成立,除了提供一般的平面設計,還有商業攝影、短片拍攝、社交媒體管理等多元化服務,也曾替不少餐廳及食肆構思平面設計和社交媒體管理,較知名的如元朗腐竹、八月堂、洪瑞珍等。

資深設計師Michael Chan指﹕「我哋最希望就係可以服務全港嘅中、小企業,因為佢哋其實都係有設計方面上嘅需求,但礙於資金嘅限制,令佢哋冇乜資源放喺宣傳同設計上。」以全面且優質的服務,文心提供高性價比的選擇,期盼開拓中小企客戶群。

「雖然宜家是一間細公司,但細而精。同事都會精益求精,學習唔同新設計、技巧同軟件等等。」以最近興起的3D海報為例,文心設計團隊熟悉3D繪圖軟件,以3D轉2D的技術,創作設計作品,還能以插畫手繪形式製作設計作品。「香港好少會有公司可以設計到3D海報,亦都好少會用到插畫,始終識畫插畫嘅設計師唔多,但我哋就可以滿足到客戶嘅需要。」有別一般設計公司,文心掌握純熟的合成設計技術。

先掌握客戶公司的資料和要求,如業務範圍、設計風格和要求、理想風格的設計參考圖等,然後再作出相應建議和回應。「為保持良好嘅溝通同關係,我哋都會提供番免費嘅諮詢服務俾客戶,唔會因為你俾錢買我哋嘅服務,我哋俾咗設計你就再冇下文,唔會係咁。」

其中設計商標的工作令Michael最感挑戰性。年初,他曾為一間咖啡店設計商標,需要將店鋪追求卓越的精神融合中國傳統哲學原理。「日常平面設計等工作都係建基於客人以往曾經做過嘅設計,然後稍加改動或加入新元素﹔商標設計係真正設計一樣全新嘅野,由冇到有,中間需要經歷無數次商討、修改。可能連客人自己本身都唔知想要啲咩,只係得好抽象嘅概念,所以係要客人對你有足夠嘅信任同肯定,雙方都一齊摸索方向。」

Michael認為出色的平面設計不但要精美的外觀,還要滿足客人所需。「設計始終係一個服務性行業,你符合唔到客人嘅要求或者需要,你設計得幾靚都冇用,人哋唔啱都係唔會用。」因此,清楚了解客戶要求,做出簡單、直接,令人一目了然的設計十分重要。「好似宜家資訊咁發達嘅年代,我哋喺地鐵站會過目好多唔同嘅廣告、傳單,接收好多唔同嘅資訊。」他堅信,簡潔、高端大氣的設計,最能從眼花撩亂的宣傳品中吸引眼球,突圍而出。

展望未來,為拓闊公司的業務範圍,文心設計承諾提供優質的平面設計和攝影服務,聚焦發展多媒體工作。「我哋覺得呢個係將來嘅大趨勢,好似短片、社交平台管理等等,對比純文字同圖片始終係更加吸睛。」

疫情影響下,造就互聯網商業的契機,使不少公司轉型發展網上平台,「因為好多公司客戶都係啱啱先起步,適應互聯網發展,甚至連網頁或者專頁都未有,喺公司層面就希望可以接到更多商業嘅封面短片拍攝﹔個人層面就想拍多啲教人商業攝影同攝影技巧,甚至做一啲培訓同教學。」

如有任何品牌、創業、商業、財經及創新科技的故事投稿、新聞稿及市場資訊,歡迎電郵至 news@biz-innovator.com ,亦透過 WhatsApp : +852 6186 0409 聯絡市場發展部的同事

- Advertisement -
- Advertisement -

關注我們

29,038FansLike
6,553FollowersFollow
863SubscribersSubscribe

熱門文章

- Advertisement -

更多文章

- Advertisement -